Wandelen en Fietsen in Noordwijk en Omgeving: Ontdek de Prachtige Natuur

Wandelen in de duinen - Bungalowverhuur 't Lappennest in Noordwijk

Noordwijk, gelegen aan de kust van Zuid-Holland, is een paradijs voor natuurliefhebbers en actieve vakantiegangers. De uitgestrekte stranden, weelderige duinen en schilderachtige polders bieden talloze mogelijkheden voor wandelen en fietsen. Of je nu een fervente wandelaar bent, een enthousiaste fietser of gewoon wilt genieten van de rust en schoonheid van de natuur, Noordwijk heeft voor ieder wat wils. In deze blog nemen we je mee op een verkenningstocht door de mooiste wandel- en fietsroutes in en rond Noordwijk.

1. Wandelroutes in Noordwijk

Noordwijk biedt een verscheidenheid aan wandelroutes die je door prachtige landschappen en langs interessante bezienswaardigheden leiden.

a. Strandwandelingen

Een wandeling langs het strand van Noordwijk is een ontspannende en verkwikkende ervaring.

 • De noordelijke route: Start bij de vuurtoren en wandel richting het noorden, langs de strandpaviljoens en door het stille duingebied. Deze route biedt een prachtig uitzicht op de zee en de duinen.
 • Zonsopgangwandeling: Begin je dag vroeg en geniet van de rust en de prachtige kleuren van de zonsopgang boven de Noordzee. Het strand is ’s ochtends vaak rustig en sereen, perfect voor een meditatieve wandeling.

b. Duinwandelingen

De duinen van Noordwijk vormen een uniek en gevarieerd landschap dat perfect is voor wandelingen.

 • Hollands Duin: Dit natuurgebied, beheerd door Staatsbosbeheer, biedt diverse wandelroutes van verschillende lengtes en moeilijkheidsgraden. De routes zijn goed gemarkeerd en leiden je door een afwisselend landschap van duinen, bossen en heidevelden.
 • Duin- en Bollenroute: Deze wandelroute van ongeveer 10 kilometer voert je door de duinen en langs de beroemde bollenvelden van Noordwijk. Vooral in het voorjaar is deze route een feest voor de zintuigen, met kleurrijke bloemen en geurende velden.

c. Boswandelingen

Noordwijk heeft ook mooie bossen waar je kunt genieten van de rust en de natuur.

 • Panbos: Dit bosgebied aan de rand van Noordwijk is ideaal voor een rustige wandeling. Er zijn verschillende gemarkeerde routes die je door het bos en langs open plekken en vijvers leiden.
 • Nieuw Leeuwenhorst: Dit natuurgebied is een voormalig landgoed met prachtige wandelpaden langs historische gebouwen, waterpartijen en door gevarieerde bossen.

2. Fietsroutes in Noordwijk

De omgeving van Noordwijk is uitstekend geschikt om per fiets te verkennen. Er zijn diverse fietsroutes die je door verschillende landschappen en langs interessante bezienswaardigheden leiden.

a. Kustroute

De kustroute van Noordwijk is een absolute aanrader voor wie van fietsen langs de zee houdt.

 • Routebeschrijving: Start bij de vuurtoren van Noordwijk en volg de fietsroute langs de boulevard richting Katwijk. De route biedt een prachtig uitzicht op de zee en voert je langs diverse strandpaviljoens waar je kunt stoppen voor een drankje of een hapje.
 • Afstand: De route naar Katwijk is ongeveer 8 kilometer enkele reis, en je kunt terugfietsen via dezelfde weg of een rondje maken door het binnenland.

b. Bollenstreekroute

Noordwijk ligt in het hart van de beroemde Bollenstreek, een gebied dat bekend staat om zijn kleurrijke bloembollenvelden.

 • Routebeschrijving: Begin je fietstocht in Noordwijk en volg de borden richting Lisse en Hillegom. Deze route voert je langs uitgestrekte bollenvelden, vooral in het voorjaar een waar spektakel van kleur en geur.
 • Keukenhof: Maak een tussenstop bij de beroemde Keukenhof, een van de grootste bloementuinen ter wereld, waar je kunt genieten van miljoenen bloeiende bloemen.
 • Afstand: De totale route is ongeveer 40 kilometer en kan worden aangepast aan je eigen tempo en interesses.

c. Duin- en Polderroute

Deze route combineert het beste van beide werelden: de ruige schoonheid van de duinen en de rustige charme van de polders.

 • Routebeschrijving: Start in Noordwijk en fiets richting Noordwijkerhout en De Zilk. De route voert je door de duinen, langs bossen en door de open polderlandschappen met weidse uitzichten.
 • Hoogtepunten: Onderweg kom je langs schilderachtige dorpjes, historische boerderijen en diverse natuurgebieden waar je kunt stoppen voor een wandeling of een picknick.
 • Afstand: Deze route is ongeveer 35 kilometer lang en biedt een gevarieerd en interessant fietsavontuur.

3. Praktische Tips voor Wandelen en Fietsen in Noordwijk

Om je wandel- en fietsavonturen in Noordwijk zo aangenaam mogelijk te maken, hebben we enkele praktische tips voor je.

a. Voorbereiding en uitrusting

 • Wandeluitrusting: Zorg voor comfortabele wandelschoenen, geschikte kleding voor het weer en een rugzak met water, snacks en een kaart of GPS.
 • Fietsuitrusting: Een goede fiets, eventueel met versnellingen, is essentieel. Vergeet niet een fietshelm, een fietspomp, reservebanden en een reparatieset mee te nemen.

b. Weer en kleding

 • Weerbericht: Check altijd het weerbericht voordat je vertrekt. Het weer aan de kust kan snel veranderen, dus wees voorbereid op zon, wind en regen.
 • Lagen: Draag meerdere lagen kleding zodat je je kunt aanpassen aan de veranderende temperatuur en omstandigheden.

c. Veiligheid en regels

 • Veiligheid: Volg altijd de veiligheidsregels en let op de bewegwijzering langs de routes. Neem een mobiele telefoon mee voor noodgevallen.
 • Respect voor de natuur: Blijf op de gemarkeerde paden, laat geen afval achter en respecteer de flora en fauna in de natuurgebieden.

d. Verhuur en voorzieningen

 • Fietsverhuur: In Noordwijk zijn diverse plekken waar je fietsen kunt huren, zoals Fietsverhuur Noordwijk en Bike Totaal. Ze bieden een breed scala aan fietsen, van stadsfietsen tot e-bikes en mountainbikes.
 • Eten en drinken: Langs de wandel- en fietsroutes zijn er diverse eet- en drinkgelegenheden waar je kunt stoppen voor een pauze. Neem ook altijd zelf voldoende water en snacks mee.

4. Bezienswaardigheden Langs de Routes

Tijdens je wandel- en fietstochten in en rond Noordwijk zijn er diverse bezienswaardigheden die de moeite waard zijn om te bezoeken.

a. Vuurtoren van Noordwijk

De vuurtoren van Noordwijk is een iconisch herkenningspunt en een bezoek waard.

 • Geschiedenis: De vuurtoren, gebouwd in 1921, is een belangrijk historisch monument en biedt een prachtig uitzicht over de kust en het achterland.
 • Bezoeken: In de zomermaanden is de vuurtoren regelmatig geopend voor publiek en kun je de toren beklimmen voor een panoramisch uitzicht.

b. Landgoed Offem

Landgoed Offem is een historisch landgoed net buiten Noordwijk.

 • Wandelroutes: Er zijn diverse wandelroutes door de tuinen en bossen van het landgoed. Geniet van de rust en de natuurlijke schoonheid van dit bijzondere gebied.
 • Activiteiten: Het landgoed organiseert regelmatig evenementen en activiteiten, zoals rondleidingen en workshops.

c. Space Expo

Space Expo is een ruimtevaartmuseum in Noordwijk en een fascinerende tussenstop tijdens je fiets- of wandeltocht.

 • Tentoonstellingen: Ontdek alles over de geschiedenis en de toekomst van de ruimtevaart. Er zijn interactieve tentoonstellingen en je kunt echte ruimtevaartuigen en satellieten bewonderen.
 • Bezoeken: Het museum is het hele jaar door geopend en biedt een interessant uitje voor alle leeftijden.

5. Natuurgebieden en Parken

Noordwijk en omgeving hebben diverse natuurgebieden en parken die ideaal zijn voor wandelingen en fietstochten.

a. Langevelderslag

Langevelderslag is een rustig strand- en duingebied ten noorden van Noordwijk.

 • Wandelen en fietsen: Er zijn diverse routes door de duinen en langs het strand, perfect voor een ontspannende tocht in de natuur.
 • Wildlife: Het gebied is rijk aan flora en fauna, en je kunt hier onder andere konijnen, fazanten en diverse vogelsoorten spotten.

b. De Amsterdamse Waterleidingduinen

De Amsterdamse Waterleidingduinen is een uitgestrekt natuurgebied tussen Noordwijk en Zandvoort.

 • Wandelen: Dit gebied is uitsluitend toegankelijk voor wandelaars en biedt een netwerk van goed gemarkeerde paden door duinen, bossen en langs waterpartijen.
 • Wildlife: Het gebied is beroemd om zijn grote populatie damherten en is een paradijs voor natuurliefhebbers en fotografen.

c. Coepelduynen

De Coepelduynen zijn een kleiner duingebied tussen Noordwijk en Katwijk.

 • Wandelen en fietsen: Er zijn diverse routes door dit rustige en ongerepte gebied. Geniet van de weidse uitzichten en de serene sfeer.
 • Natuur: Dit gebied is minder druk bezocht en biedt daardoor een intieme natuurervaring.

Noordwijk en zijn omgeving bieden een ongekende variëteit aan wandel- en fietsmogelijkheden door prachtige natuurgebieden en langs interessante bezienswaardigheden. Of je nu kiest voor een ontspannen strandwandeling, een uitdagende fietstocht door de duinen of een ontdekkingstocht door de bollenvelden, je zult altijd worden beloond met adembenemende uitzichten en een verkwikkende ervaring. Pak je wandelschoenen of fiets en ontdek de natuurlijke pracht van Noordwijk!

Gerelateerde Berichten

Fietsen in Noordwijk - Bungalowverhuur 't Lappennest in Noordwijk
×

Hallo!

Stel je vraag aan onze receptie

× Kan ik u helpen?